SANATATE SI FITNESS

Efectul smartphone-urilor asupra sanatatii noastre

Nu incape indoiala ca telefoanele inteligente din ziua de azi ne sunt extrem de utile din foarte multe puncte de vedere. Le folosim pentru a discuta cu prietenii noștri, pentru a juca jocuri online sau pentru a căuta player casino bonus dacă ne place genul de divertisment, pentru a derula pe rețelele de socializare etc… Destul de util, nu?

Cu toate acestea, mulți oameni au o viziune diferită asupra utilizării smartphone-urilor.

Vom vorbi in cele ce urmeaza despre efectul smartphone-urilor asupra sanatatii, și explicați câteva dintre aceste puncte de vedere, astfel încât să puteți fi educat și pe acele subiecte!

Cat de des putem folosi smartphone-ul

Este adevarat ca majoritatea dintre noi avem nevoie de un smartphone nu doar pentru interesul personal ci si pentru indeplinirea task-urilor la birou. In acest caz, specialistii recomanda ca atunci cand este posibil, sa se utilizeze un laptop si nu un smartphone.

De exemplu, desi este mai usor sa stai la birou si sa iti verifici email-ul sau pagina personala de pe o retea de socializare, utilizand telefonul, nu trebuie sa faci acest lucru daca ai la indemana un calculator.

Mai mult decat atat, conversatiile lungi la telefon pot dauna grav sanatatii, si de aceea este recomandat sa utilizezi optiunea de speaker sau castile ori de cate ori este posibil, pentru a te proteja de radiatiile nocive pe care telefonul mobil le emana.

Cum ne afecteaza smartphone-urile sanatatea

Calitatea somnului are de suferit prin expunerea indelungata la ecranele telefoanelor inteligente, iar odata ce somnul nu este asa cum ar trebui sa fie, alte probleme de sanatate isi pot face aparitia. Trebuie retinut ca in timpul somnului intregul organism se reface si functiile sale se imbunatatesc, iar daca somnul nu este unul odihnitor, atunci nici sanatatea generala nu va fi una prea buna.       

Obezitatea este si ea un efect al utilizarii in exces al smartphone-urilor, si asta se intampla in special in randul tinerilor care sunt efectiv captivati de mediul online si uita sa faca miscare, sa socializeze, si sa invete cum sa isi protejeze sanatatea.

Gandurile sunt influentate negativ atunci cand telefonul mobil este utilizat mult prea des. Conversatiile cu cei dragi la telefon nu se compara sub nici o forma cu cele care se desfasoara face to face. La telefon pot aparea ganduri negative extrem de multe, si asta pentru ca efectiv nu vedem persoana cu care vorbim, nu o simtim, si nici nu o atingem, ceea ce inseamna ca nu se creeaza nici un fel de legatura sau emotie pozitiva, ci din contra doar emotie negativa.

Creste nivelul stresului, ceea ce duce la stari anxioase si chiar depresive in anumite cazuri. De aceea este foarte important sa se poarte cat mai putine conversatii la telefon si cat mai multe face to face. Mai mult decat atat, soneria, vibratiile, si alertele pot aduce un plus de stres in viata utilizatorului. Utilizarea smartphone-ului intr-un mod abuziv, este asociata cu stresul si cu simptomele depresiei.                  

Creste riscul de durere cronica, si acest lucru se intampla pentru ca utilizarea telefonului mobil implica folosirea constanta a mainilor, acest lucru poate cauza atat durere cat si inflamatie la nivelul articulatiilor. Durerea de spate este si ea in stransa legatura cu utilizarea smartphone-ului, ceea ce inseamna ca acest gadget forteaza efectiv corpul sa stea intr-o pozitie extrem de incomoda, lucru care duce la dureri cronice de spate si de gat.

Afectiunile oculare se intensifica odata cu folosirea excesiva a telefonului mobil, lucru care poate duce in anumite situatii chiar la afectiuni extrem de grave. Chiar daca pe moment simti ca esti in regula si ca nu ai nici un fel de probleme, acestea pot aparea aproape instantaneu la un moment dat in viata. Efectul acesta se datoreaza faptului ca ecranele telefoanelor mobile sunt mult prea mici in comparatie cu cele ale laptopurilor, si pur si simplu ne fortam ochii atunci cand citim sau vizionam ceva. Facand acest lucru in mod repetitiv, ochii nostri pot fi afectati destul de serios.

Comentariile sunt închise pentru Efectul smartphone-urilor asupra sanatatii noastre